Ebook
Coperta “Superprognoze”

Superprognoze

Publicat de: Editura Litera

Nr. pagini: 342

Cu toții am avea de câștigat dacă am putea vedea în viitor, fie că este vorba de bursă, de politică, de lansarea unor produse sau, pur şi simplu, de planificarea unui meniu săptămânal. Din păcate, suntem, în general, nişte prognosticieni care lasă mult de dorit. Philip Tetlock şi-a dedicat 10 ani încercării de a înţelege motivele pentru care, totuși, unii dintre noi au o putere reală de predicție. Ce îi face pe aceștia să fie buni prognosticieni? Poate fi acest talent învăţat? Tetlock şi Gardner ne arată cum să învăţăm de la acest grup de elită. Împletind poveşti despre predicţii de succes (capturarea lui Osama bin Laden) sau eşuate (Golful Porcilor) cu interviuri luate unor personalități de rang înalt, de la David Petraeus la Robert Rubin, cei doi autori demonstrează că, pentru o prognoză bună, nu ai nevoie de computere puternice sau de metode secrete. Trebuie doar să ştii să aduni dovezi din diverse surse, să gândeşti probabilistic, să lucrezi în echipă, să ţii socoteala şi să fii dispus să-ți admiţi greşelile şi să schimbi macazul.
Superprognoze oferă prima modalitate demonstrabil eficientă de îmbunătăţire a abilităţii noastre de prezicere a viitorului – fie că e vorba de afaceri, finanţe, politică sau de preocupări cotidiene –, devenind, prin aceasta, o lucrare modernă de referință.
PHILIP E. TETLOCK este profesor la University of Pennsylvania, ținând cursuri de psihologie și de științe politice și la Wharton School of Business. Conduce împreună cu soția lui, Barbara Mellers, Proiectul Bunei Judecăți, o cercetare asupra prognozării desfăşurată pe mai mulţi ani. Philip Tetlock este și autorul volumelor Expert Political Judgment şi Counterfactual Thought Experiment în World Politics, aceasta din urmă scrisă în colaborare cu Aaron Belkin.
DAN GARDNER este jurnalist şi autorul cărţilor Risk: The Science and Politics of Fear şi Future Babble: Why Pundits Are Hedgehogs and Foxes Know Best.

Cum funcționează?

1

Iți creezi cont.

Creează-ți un cont gratuit chiar aici.

2

Descarci aplicația Voxa

Disponibilă pentru Android și iPhone de pe Google Play sau App Store.

3

Încerci gratuit undefined zile

Ai acces nelimitat la toate titlurile și întreaga experiență Voxa.

4

Asculți fără internet

Descarcă audiobook-urile preferate și bucură-te de ele chiar și când nu ai conexiune la internet.