Audiobook
Coperta “Calea autodependenței”

Calea autodependenței

Narator: Liviu Damian

Durata: 3h 30m

Dependent este omul care se agață de altul, care trăiește ca și cum ar fi suspendat în aer, fără bază, ca și cum ar fi o podoabă pe care o poartă celălalt. Este cineva la pământ, permanent incomplet, etern neîmplinit. Codependentul este o persoană ce suferă de o boală care se manifestă ca orice adicție, diferită numai prin faptul că „drogul” său este un anumit tip de persoană sau o persoană în mod special. Iubirea este întotdeauna pozitivă și minunată, niciodată nu e negativă, dar poate fi scuza pe care o folosesc pentru a deveni dependent. Ar fi bine să începem să ne desprindem de adicțiile noastre în ceea ce privește persoanele, să abandonăm aceste spații de dependență și să îl ajutăm pe celălalt să și le depășească pe ale sale.
M-aș bucura ca oamenii pe care îi iubesc să mă iubească; dar dacă acești oameni nu mă iubesc, m-aș bucura să mi-o spună și să plece (sau să nu mi-o spună, dar să plece). Pentru că nu vreau să fiu alături de cine nu vrea să fie cu mine. Este foarte dureros. Dar este întotdeauna mai bine decât să continui să te păcălești.
Dar, dacă independența este imposibilă, codependența este bolnăvicioasă, iar interdependența nu e soluția, atunci care este soluția? Aceasta este autodependența, spune autorul. Adică să știm că avem nevoie de ceilalți, că nu suntem autosuficienți, dar că putem duce această necesitate până când vom găsi ceea ce dorim – o relație, un sprijin, o iubire. Suntem protagoniștii propriilor vieți. Trebuie să ne responsabilizăm, să ne luăm soarta în mâini, să devenim stăpânii vieților noastre pentru totdeauna.


Publicat de: Voxa

Cum funcționează?

1

Iți creezi cont.

Creează-ți un cont gratuit chiar aici.

2

Descarci aplicația Voxa

Disponibilă pentru Android și iPhone de pe Google Play sau App Store.

3

Încerci gratuit undefined zile

Ai acces nelimitat la toate titlurile și întreaga experiență Voxa.

4

Asculți fără internet

Descarcă audiobook-urile preferate și bucură-te de ele chiar și când nu ai conexiune la internet.