Nr. pagini: 763
Cu un limbaj explicit, Hans Peter Duerr cercetează modul în care fenomenele inexplicabile au fost interpretate prin sfera religiei, de la începuturile culturii umane din epoca pietrei până în perioada New Age, povestind despre experiențe în apropierea morții, despre apariții ale Fecioarei Maria, despre oameni care comunică cu morții și au relații romantice cu fantomele. Elocvent și uimitor, studiul său creează o panoramă care abundă în informații asupra istoriei omenirii.
„Citindu-l pe H.P. Duerr, ne survine mereu întrebarea cu care antropologul german ne întâmpină în deschiderea cărții: «Ce este sacru?». Într-o manieră demnă de o abordare a unui maestru zen, autorul ne provoacă intuiția, completând această întrebare cu un faimos haiku aparținând poetului japonez Basho, ce ar putea ține loc unui răspuns: «O broască sare în bătrânul iaz. Pleosc.» Cititorul trebuie să aibă curajul să se dezbrace de orice prejudecăți și să pășească deschis „de cealaltă parte a Edenului”, căci autorul ne poartă prin toate tenebrele psihicului uman, aducând la suprafață toate experiențele umane pe care omul le-a sublimat în forme mai mult sau mai puțin voalate și le-a atribuit transcendenței.
Autorul ne pune la dispoziție o multitudine de exemple pentru ceea ce a fost sau încă este considerat «experiență religioasă», începând de la hominizi, societăți tribale izolate, la societățile premoderne și moderne impregnate de doctrinele religiilor istorice și până la noile curente de tip New Age, omniprezente în zilelor noastre. Știm deja și de la Mircea Eliade că pentru omul primitiv orice act fiziologic sau fenomen natural poate deveni un act sacru. Dimensiunea sacră în care trăiește homo religiosus al societăților premoderne rezistă în societatea modernă cea mai ateizată, iar omul a-religios, deși nu neapărat conștient de anumite tipare și arhetipuri, încă are un comportament de tip religios, deși aceste comportamente se perpetuează sub alte forme în miturile, ritualurile și comportamentele omului modern. După cum ne exemplifică și H.P. Duerr, orice act uman are potențialul de a deveni sacru prin aceea că omul este capabil să-i acorde o semnificație ca atare.
Din nou, revenim la întrebarea din deschiderea cărții, «[Și totuși] Ce este sacru?» Tot ceea ce este tabu, interzis, tăinuit, sentimentele și emoțiile intense și ceea ce este pur și simplu inexplicabil reprezintă experiențe religioase? Trăirile «religioase» se nasc din ceva anume sau le «primim» pe cale transcendentă? Sau unde este granița dintre o experiență religioasă și un fenomen explicabil în mod natural? Prin lucrarea sa îndrăzneață, H.P. Duerr ne invită să răspundem acestor întrebări ridicând toate vălurile și punând sub lupă experiențele cele mai tăinuite, fascinante și scandaloase deopotrivă, care au marcat conștiința umană.” (Elena Ciurlic, traducător)
Hans Peter Duerr (născut la 6 iunie 1943) este antropolog german și autor a zece cărți despre antropologie. Duerr a studiat atât la Universitatea din Viena, cât și la Universitatea din Heidelberg, obținându-și doctoratul, în 1971, cu o disertație despre teoria conștiinței în filosofie. Din 1975 până în 1980 a lucrat ca lector și profesor invitat de Etnologie și Istorie culturală la Universitatea din Zürich, Universitatea din Kassel și Universitatea din Berna, înainte de a se stabili definitiv la Kassel. Din 1992 până în 1999 a predat Antropologie și Istorie culturală la Universitatea din Bremen, înainte de a reveni în Heidelberg.
Cărți publicate: Ni Dieu – ni mètre. Anarchische Bemerkungen zur Bewußtseins- und Erkenntnistheorie (1974), Traumzeit. Über die Grenzen zwischen Wildnis und Zivilisation (1978), Satyricon (1982), Sedna oder Die Liebe zum Leben (1984), Der Mythos vom Zivilisationsprozeß (1988-2002), Frühstück im Grünen. Essays und Interviews (1995), Gänge und Untergänge (1999), Rungholt. Die Suche nach einer versunkenen Stadt(2005), Tränen der Göttinnen (2008), Die Fahrt der Argonauten (2011).
Diesseits von Eden: Über den Ursprung der Religion a apărut în 2020, în limba germană, la Insel Verlag.
Traducere din limba germană de Elena Ciurlic.
ISBN ebook 978-606-9623-80-0
Publicat de: Lebăda Neagră
Creează-ți un cont gratuit chiar aici.
Disponibilă pentru Android și iPhone de pe Google Play sau App Store.
Ai acces nelimitat la toate titlurile și întreaga experiență Voxa.
Descarcă audiobook-urile preferate și bucură-te de ele chiar și când nu ai conexiune la internet.